Rammen
Start

horizontal rule

 

Omhoog

bulletFokrammen

De fokrammen bepalen het sterkst de eigenschappen van de lammeren.  Bij het behouden en terugfokken naar de rastypische kenmerken van onze Drentse heideschapen drukken de rammen het sterkst hun stempel omdat ze meer nakomelingen hebben dan elke individuele ooi. Daarom zijn de keuringseisen zwaar.

bulletLinks de dekram van de lammeren van 2002: Bram.

Op deze foto heeft Bram zijn rechterhoren voor de helft verloren als gevolg van het vele vechten in de tijd dat hij als dekram uitgeleend was aan de kuddes van Dwingeloo en Ruinen. Later is hij ook nog naar Exloo gegaan om bij twee kuddes te dekken. Daardoor heeft hij ongewenst veel invloed op de diversiteit van het hele ras gekregen, tegenwoordig mogen rammen in hun hele leven maximaal 100 ooien dekken. Zelf was Bram afkomstig uit de kudde van Balloo.

horizontal rule

 

bulletTweede van links de dekram van de lammeren van 2004, Ernie. Ernie was een zoon van Bram, die rechts van hem loopt (met anderhalve horen).

horizontal rule

 

bulletVan de dekram van de lammeren van 2005 hebben we helaas geen foto, van zijn zoon wel. Deze heeft net als zijn vader de kleurslag dassenkop, dus het is gelukt die kleurslag in te fokken in onze fokgroep. De zoon hebben we geruild met het Goois Natuurreservaat voor de ram die we hebben ingezet voor de lammeren van 2008.

horizontal rule

 

bulletDe dekram van de lammeren van 2006: Rammen.

Deze ram hebben we gekozen omdat horens en vacht heel mooi waren. Hij had bovendien een heel aparte kleur zwart, een soort anthraciet.

Rammen was afkomstig uit de kudde van Balloo.

horizontal rule

 

bulletDe dekram van de lammeren van 2007: Vale Smodde

Deze ram werd door ons opgehaald in Dwingeloo, waar hij een van de dekrammen is geweest van de grote kudde. Na dienst gedaan te hebben bij ons is hij naar de kinderboerderij van Doetinchem gegaan om daar te dekken.

horizontal rule

 

bulletDe dekram van de lammeren van 2008

Deze ram, oorspronkelijk gefokt in Zeeuws-Vlaanderen, hebben we geruild bij het Goois Natuurreservaat voor een door onszelf gefokte dassenkop ram. Hij heeft hele mooie nakomelingen gekregen wat kleurslag en vacht betreft, zodat we besloten hebben hem tweemaal in te zetten. 

horizontal rule

 

Een van de twee dekrammen van de lammeren van 2009

Behalve bij ons heeft deze ram ook de Drentse heideschaapooien  gedekt bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Samen met onze mooiste ooien heeft hij nu 100 ooien gedekt. Meer mag een stamboekram in zijn leven niet dekken, een maatregel die bedoeld is om te voorkomen dat een beperkt aantal 'kampioensrammen' een te groot deel van alle Drentse heideschaapooien zou dekken. Daardoor zou de genetische variatie binnen het Drents heideschaap afnemen.

En de tweede dekram van de lammeren van 2009

Ook deze ram is afkomstig uit de Zeeuws-Vlaamse lijn van Jan Klomp, een lijn waaruit veel prachtige rammen afkomstig zijn.

De kleurslag is blauwvos-smodde. Smodde slaat op het spikkelpatroon op zijn kop, blauwvos is een kleurslag met grijze lokken in de vacht. Het was in 2009 een zeldzame kleurslag, tegenwoordig komt blauwvos veel vaker voor.

 

Naast de dekrammen houden we ook een koppel ramlammeren. Bij goedkeuring zullen ze hun weg vinden door heel Nederland om bij  kuddes of groepen van liefhebbers voor nageslacht te zorgen.

 

Van de onderstaande dieren zijn de eerste 6 aangekocht, de rest is zelf gefokt.

     

mengvos-bont                                        mengvos-effen                                       mengvos-effen                                       mengvos-effen

 

     

zwart-effen                                              mengvos-effen                                       in het midden: mengvos-smodde       donkervos-effen met bruine vacht

 

     

donkervos-smodde                                zwart-bont                                              en zijn broer zwartvos-bont                  donkervos-bont

 

     

lichtvos-smodde                                     donkervos-smodde                              dassenkop                                              kassenbreuker

 

 

dassenkop                                              donkervos-bont