Wol van heideschapen
Start

horizontal rule

 

Omhoog

Net geschoren ooi, met ongeschoren lam. De lammeren worden pas geschoren als ze iets meer dan een jaar oud zijn. Ze dragen dan wol van ongeveer 14 maanden lang.

 

Wij scheren onze dieren vroeger dan de meeste kuddes. Als het voorjaar vroeg en warm is soms al in april. Dan gaan namelijk de groene aasvliegen (myasis)  zoeken naar geschikte plekken om eieren te leggen en vochtige wol aan een levend schaap is zo'n plek. De maden vreten vervolgens aan  en zelfs door de huid van het schaap, een vreselijke aandoening. Door tijdig te scheren ontnemen we de aasvlieg de kans onze dieren te belagen. En zo hoeven we geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

horizontal rule

Wol is te koop per hele vacht of per gewicht. De prijs is 6,50 euro per kilo, bijzonder gekleurde vachten kosten 15,- euro per stuk.Over het spinnen van wol

Wol kan m.b.v. een spinnewiel tot een stevige draad worden gesponnen. Het zal de meeste schapenhouders wel bekend zijn, hoe dat eruit ziet. Of iedereen het wel eens gedaan heeft, is de volgende vraag.
De wol van onze soort schapen is niet geschikt voor truien die op de huid worden gedragen. Ze is wel uitermate geschikt om bijvoorbeeld een zitzak of poef van te haken. De wol is erg sterk.

Een draad waarmee men breit bestaat meestal uit 2 ineen gedraaide (getwijnde) draden. En daarvan kan dan van onze eigen wol zijn, de andere van een andere wolsoort bijvoorbeeld Merino. Een omslagdoek of spencer is heerlijk warm en hoeft de huid niet te raken. Wol die van de flanken van het schaap komt is veel zachter dan wol van de rug. Lopen de schapen op de heide en zijn ze gewend om schraal te staan, dan zal de wol stugger en droger zijn. Staan de dieren op rijkere grond, dan is de wol ook vetter en zachter. Wanneer men gaat spinnen is het uitzoeken van de wol de eerste stap naar een goed resultaat. Naarmate u langer spint en meer vachten in handen hebt, zult u merken dat er veel verschil is (in zachtheid) per vacht. De kleuren van de vachten van onze dieren zijn ook zeer uiteenlopend, maar dat maakt het houden van dit soort zo leuk.

Zelf was ik de wol eerst, voordat het gekaard (gekamd) is. Door het kaarden wordt ook veel vuil uit de wol gehaald. Vervolgens kan de wol gesponnen worden.

Je kunt ook ongewassen wol spinnen, dan worden je handen lekker zacht van het wolvet. De gesponnen draad wordt dan m.b.v. een haspel tot een mooie streng opgerold. Zon streng kan vervolgens gemakkelijk gewassen worden. Na het spinnen kan de wol eventueel nog geverfd worden.

 

 

Deze tweeling was na het scheren van hun moeder helemaal de kluts kwijt, en stond te blaten om hun moeder te roepen. Terwijl hun moeder naar ze terugblaatte bleven ze staan bij de wol van hun moeder.

Blijkbaar herkenden ze hun moeder aan de geur van haar vacht.